10 owoców bogatych w błonnik

Błonnik pokarmowy jest składnikiem, którego nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Większość osób jednak nie musi się o to martwić, bo można go znaleźć w bardzo wielu produktach. Jakie są owoce bogate w błonnik?

Owoce z największą ilością błonnika

W większości owoców znajdziemy błonnik, ale w niektórych z nich jest ich wyjątkowo dużo. Oto zestawienie owoców, w których znajdziemy go najwięcej na 100 gram produktu:
1. Marakuja – 15, 9 g
2. Kokos – 9 g
3. Czarne porzeczki – 7, 9 g
4. Czerwone porzeczki – 7, 7 g
5. Jeżyny – 7, 3 g
6. Maliny – 6, 7 g
7. Białe porzeczki – 6, 4 g
8. Żurawina – 4, 6 g
9. Czarne jagody – 3, 2 g
10. Agrest – 3 g

Należy jednak pamiętać, że owoce mają sporo cukru, więc nie można jeść ich za dużo. Na szczęście błonnik znajdziemy też w wielu innych produktach. Najlepszymi przykładami będą tutaj zboża (przede wszystkim otręby i płatki owsiane) i warzywa (kapusta, ziemniaki, karczochy). Na rynku mamy też suplementy z błonnikiem. Można więc dostarczyć sobie wystarczającą ilość błonnika nie jedząc przy tym ogromnych ilości cukru i, co za tym idzie, kalorii.