Oprócz powszechnie znanych w Polsce grzybów w ostatnim czasie trafia do nas coraz więcej ciekawostek, przywożonych przez ludzi z różnych części Europy i świata. Należy do nich bez wątpienia grzyb chaga nazywany inaczej czyrem brzozowym. Jak nazwa wskazuje rośnie na korze brzozy, nie będąc jednak pasożytem, a funkcjonując z drzewem w stanie symbiozy. Wyglądem trochę przypomina narośl o fakturze węgla drzewnego.
Chaga rośnie wszędzie tam, gdzie występują brzozy – w Europie, Azji, Ameryce Północnej. Jakie ma właściwości?
W tradycji zachowały się przekazy, według których już ludy słowiańskie stosowały go jako bardzo wielofunkcyjny lek na wszelkie schorzenia. Współczesna medycyna i nauka dowiodła, że wyciąg z tego grzyba może wpływać na spowolnienie wzrostu komórek rakowych. Ponadto wzmacnia odporność układu odpornościowego i oczyszcza organizm z toksyn.
W jakiej formie najlepiej go spożywać? W zasadzie nie ma ograniczeń – grzyb chaga można jeść na surowo i po wcześniejszej obróbce cieplnej. Najlepiej jednak go rozdrobnić i przygotować na bazie proszku napar. Warto jednak jak ze wszystkim zachować umiar co do ilości.