Przepisów na doskonałe śniadania lub kolacje możemy w internecie znaleźć całe mnóstwo. Jedni proponują na słodko inni na słono, jeszcze innym najbardziej odpowiada połączenie różnych smaków. Świetnym wyborem dla wielu jest hummus. Doskonale przyrządzony, z przeróżnymi dodatkami i podany w niewielkiej miseczce lub z kawałkiem pieczywa. Jak jednak zrobić hummus idealny, możemy znaleźć ogrom stron internetowych i przepisów w przeróżnych książkach kucharskich. Niektórzy uważają, że najważniejsze są właśnie dodatki, czyli np. słodka papryka, natka, czosnek lub nawet buraki.
W zależności jakie kto ma gusta kulinarne, wybierze dodatki najodpowiedniejsze dla siebie. Gdy jednak zagłębimy się skąd pochodzi hummus i w jaki sposób się go robiło od początków, okazuje się, że chodzi o jego konsystencję. Hummus idealny musi być przede wszystkim gładki, kremowy i bez żadnych grudek. Sposobów na uzyskanie tej konsystencji również znajdziemy bardzo wiele. Warto więc wypróbować kilka alternatyw i zdecydować samemu, co nam najbardziej odpowiada. Gdy uzyskamy już taki efekt o jakim myślimy, dodanie naszych ulubionych dodatków takich jak słodka papryka, natka czy zatar będzie już tylko dopełnieniem. W taki sposób otrzymujemy doskonałe śniadanie lub kolację, które jest nie tylko bardzo zdrowe, ale przede wszystkim niezwykle smaczne.