Wyprawa na zakupy to obecnie wielkie przedsięwzięcie. Nie wystarczy wejść do sklepu i wybrać produkt, często sugerując się ceną, nawet tą niższą. Polacy są coraz majętniejsi, posiadają więcej gotówki na produkty z tzw. wyższej półki cenowej.
Przy całym tym szaleństwie zapominamy o zdrowym jedzeniu, o bezpiecznych produktach, w których jest mało chemii, które nie są szkodliwe dla naszego organizmu.
Barwniki to bardzo ogólne stwierdzenie, poza tymi naturalnymi możemy także odnaleźć sporą grupę tych sztucznych. Barwniki syntetyczne przemysł spożywczy wykorzystuje dużo częściej od naturalnych, przewagą oczywiście jest cena. Chemiczne barwniki są bardzo intensywne, trwałe i co ważne odporne na obróbkę termiczną. Spośród barwników syntetycznych możemy wyróżnić czerwień koszenilową, błękit brylantowy, tartrazynę i wiele innych. Ich nadmierne spożycie może wywołać u nas sporo chorób, w tym nowotwory.
Zanim wybierzesz produkt dla siebie spójrz na składniki E w żywności, którą chcesz kupić. Większa świadomość pozwala nam wybrać bezpieczne jedzenie dla nas i dla naszych dzieci. Nie ograniczaj się tylko do wyboru ceny.